Jakob Mikkelsen skiftede op til denne sæson Fredericia Håndboldklub ud med franske Istres. Danskeren har taget den sydfranske klub med storm, og er topscorer i klubben.

Fra 2016 og frem til 2021 spillede Jakob Mikkelsen i Fredericia. Han var lige blevet seniorspiller, da han skiftede til det dengang nyoprykkede 1. divisionshold Fredericia. Dengang var Jesper Houmark lige blevet ansat i FHK, og forinden havde de haft en fælles fortid på Århus Håndbolds U18-hold.

I det første års tid boede Mikkelsen i Aarhus, men siden flyttede han til Fredericia, hvor han slog sig ned i byens centrum. Der boede flere af de andre unge spillere i samme lejlighedskompleks, og det gav trygge rammer til Jakob Mikkelsen, men i sommeren 2021 blev Gothersgade i Fredericia skiftet ud med nogle noget mere sydlige breddegrader.

Den dag i dag følger Jakob Mikkelsen stadig med i, hvordan det går FHK og han har holdt kontakten ved lige med sine tidligere holdkammerater, men i hans egen karriere følte han, at han skulle prøve noget nyt.

– Så jeg skiftede agentfirma for at komme op i køen af højre backs. Jeg ville til den bedst mulige klub, og jeg kom til People In Sport, hvor jeg fik kontakt med Cyril Viudes, der har spillet i KIF, og Nikolaj Broström, og de havde kontakter i Frankrig. I Istres spiller Rasmus Nielsen, så de har en god kontakt i Danmark af den grund, og så så de nogle kampe med mig, og de kunne lide hvad de så, siger Jakob Mikkelsen om processen, der var op til skiftet.

Omvæltningen fra at kende alt og alle i Fredericia til at stå på helt egne ben i et nyt land var stor for Mikkelsen.

– Jeg kendte byen, sproget, kulturen og alt det der i Fredericia. Det er meget anderledes hernede. Specielt sproget har været en omvæltning, men jeg taler det okay nu, selvom det ikke er helt flydende. Jeg kan godt have en samtale kørende på fransk, og jeg vidste det også et halvt år inden, at jeg skulle herned, så jeg tog lidt kurser for at lære det, forklarer Mikkelsen.

Starten i Frankrig er gået over al forventning. Den hårdtskydende højre back har fået en stor rolle, og er aktuelt Istres’ topscorer.

– Min makker på højre back, Oussama Hosni, var skadet i den første tid, så jeg blev første valg og spillede uanset hvad, og så greb jeg chancen. Jeg har kvaliteter mand mod mand, og har også skuddet ude bagfra, og det er lykkedes at få sat det i scene, siger Mikkelsen.

Efter at have spillet lidt over halvdelen af sæsonen kampmæssigt, har Mikkelsen fået dannet sig et billede af en fransk liga, der ikke kan sammenlignes med den danske, da der er store håndboldfaglige forskelle.

– I Danmark er det meget fint poleret. Man ved hvad man skal, og har en ramme man gør det indenfor. I Frankrig er det flyvsk og kontant. Der er ikke så klare rammer i forhold til angrebet. Det har været sundt at prøve. Jeg har haft meget struktur, men det har jeg ikke mere og kan bare spille frit. Ser man en mulighed, så tager man den. Man kan godt føle sig lidt låst i det danske, men her kan man lægge det pæne fra sig og bare gør tingene, og det passer meget godt til mig, fortæller Jakob Mikkelsen.

Det nye liv

Fra start har Mikkelsen, der er 25 år, følt sig hjemme i Istres.

– Jeg er faldet godt til. De har taget hånd om mig, og det er styr og organisationen.  Det er noget andet at være i et fransk omklædningsrum, hvor man skal gøre sig umage for at være med i snakken.  Det franske liv er lidt mere roligt, og ustruktureret. Man spiser senere, og får lidt mere kaffe. Det er lidt ”manjana”, siger han.

Mens dette interview fandt sted, dalede sneen ned, og det var tæt på frysepunktet i Fredericia. Det står i stor kontrast til hverdagen i Istres, hvor temperaturen for tiden er omkring 15 grader.

– Når man har fri, er der sol hver dag. Det er en bonus og det har været rigtig fedt her til vinter. Alt i alt har det været en positiv oplevelse at være her, men jeg taler stadig meget med dem derhjemme. Jeg taler stadig med Ole Damgaard og Jesper Houmark, forklarer Jakob Mikkelsen.

En af de helt store forskelle på Danmark og Frankrig er afstanden, når man skal til kamp. I Fredericia er den udekamp, der er længst væk, Nordsjælland, som er omkring tre timers kørsel væk i bus. Sådan er det ikke i Frankrig.

– Man får brugt tid på hoteller. Det kan tage tre dage at spille en udebanekamp, men man hygger sig med holdet. Det har været sjovt at prøve, siger Jakob Mikkelsen, som også har oplevet andre nye ting i den henseende:

– Vi træner også på kampdag. Det har jeg aldrig prøvet før, konstaterer han.

En af de andre forskelle er, at alle hold i den franske liga er professionelle, og det er der en del hold i den danske liga, som ikke er. Mikkelsen fortæller, at han selv studerer ved siden af, men det er et valgt han selv har truffet.

– Jeg begyndte på fysioterapeutuddannelsen i Danmark, og den læser jeg videre på online. Der er en kultur her med fuldtid, og det er derfor mig selv, der skal have styr på det andet, fortæller danskeren.

Toppen er bedre

Jakob Mikkelsen er ikke meget for at sammenligne niveauforskellen på Danmark og Frankrig, da det er svært med to vidt forskellige spillestile. Det er dog hans opfattelse, at toppen af ligaen er bedre med Paris i spisen.

– Det er svært at sammenligne grundet fysikken. Der er store stregspillere og der er altid nogle store 3’ere i forsvaret hos holdene, og meget eksplosive spillere, der kan spille mand mod mand. Det er et issue forsvarsmæssigt for mig, men godt angrebsmæssigt.

Ser man bort fra den absolutte top, er det niveauforskellen på holdene ikke særlig stor

– Der er dygtige hold, men midterfeltet er eksempelvis ikke så bredt som i Danmark, fortæller Jakob Mikkelsen.

Mikkelsens nuværende kontrakt med Istres løber frem til sommeren 2023, men hvad der kommer til at ske i fremtiden, er ikke noget han spekulerer over.

– Lige nu nyder jeg livet i Istres, og den spilletid jeg får. Det er det vigtigste for mig, slutter Jakob Mikkelsen.