Et stort byggeri på 60.000 m² er i fuld gang i Taulov Dry Port, og allerede fra foråret 2023 vil det udvide lagerkapaciteten i området betragteligt. Det er tidligere annonceret, at BESTSELLER rykker ind på lokationen, der bliver Fredericias længste bygning. Talerne til rejsegildet er ikke i tvivl: Det er et historisk byggeri.

Rejsegildets form var, som det hører sig til: Kransen på toppen af bygningen var på plads, forventningsfulde håndværkere og inviterede gæster ventede på pølser, imens en talerække bestående af bestyrelsesformand, borgmester og bygherre kulminerede med et leve.

Bestyrelsesformand Christian Herskind roste håndværkerne for det imponerende byggeri, som håndværkerne stolte kan fortælle børn og børnebørn om. Foto: AVISEN

Christian Herskind indledte med en anekdote om sin egen fortid som avisbud, og den lidt dårlige rute, som inkluderede gårde med lang afstand mellem hinanden i området, hvor der i dag blev afholdt rejsegilde. Han tror ikke, at der var nogen dengang, der drømte om det, man er vidne til i dag. Det er fortjent, mener bysbarnet, når han skal sætte ord på den udvikling, Fredericia har gennemgået de senere år.

– Der var nok ingen, der drømte om, hvor fantastisk det ville være at stå her nu, hvor det ikke alene er et lokalt og nationalt transportknudepunkt, vi står i, men også et internationalt knudepunkt, der bobler af liv og foretagsomhed. Det er fantastisk, at fredericianerne kender Taulov, at mange danskere kender Taulov og alle kender Fredericia, men endnu mere fantastisk, at verden og Europa er kommet til at kende Taulov og Fredericia. Det har man fortjent. Det har området og byens udvikling fortjent. Vi fejrer derfor også i dag rejsegilde på et fantastisk byggeri, sagde bestyrelsesformand Christian Herskind.

Fra Landsoldaten til Østerstrand

Med sine 620 meter i længden og 100 meter i bredden er det Fredericias længste bygning, der ser dagens lys.

– Det er den længste bygning, som jeg har været med til at bygge i mine 40 år i byggebranchen. Skal man forstå, hvor lang bygningen er, så skal man gå turen rundt om den, så har man nemlig gået ligeså langt som turen fra Landsoldatpladsen til Østerstrand i Fredericias centrum, sagde bysbarnet Herskind og fulgte op med en sammenligningsmetafor, som fredericianerne kan forstå:

– Tager man alle håndboldkampe i en turneringsrunde for damer og herrer. Fra liga til 3. division, og skulle de spilles på en gang, samme dag, så kunne de spilles her, og der ville også være plads til alle tilskuerne. Det er et byggeri af helt særlige dimensioner, vi står i i dag. Når man bygger så stort, som vi gør her, så kan man med en Pippi Langstrømpe-omskrivning sige, at vi er søde og har bestræbt os på at lave et byggeri, hvor vi arbejder sammen med omgivelserne herude om at skabe noget, der er pænt at passere i dag og i morgen, men også om mange år fremover. Vi har taget hensyn til kommende generationer ved at bestræbe os på at bygge så bæredygtigt som muligt og ved at sætte solceller på taget. Jeg vil samtidig også takke Taulov Fællesråd for at arbejde sammen med os om facadeudtrykket, sagde Herskind.

ADPs ledelse og lokalpolitikere lyttede med. Foto: AVISEN

Bestyrelsesformanden sendte også roser af sted til de mange samarbejdspartnere på projektet, ligesom Christian Herskind hyldede de håndværkere, som han betegner som ekstraordinært dygtige.

– I kan være stolte, og I kan være stolte i mange år. Når jeg kører forbi med min søn på ni år, så vil han gerne ind og hilse på de flinke håndværkere, og han nyder at være her og se, hvad der sker. Det er ligemeget om, I har børn på ni, 19 eller 29 år, så vil de også være stolte af det, som I har skabt. Det byggeri, vi står i, er markant mange år frem, fortalte Christian Herskind.

Borgmester: Fru Wrist kunne bruge timer her, hvis…

Borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist sendte også ros til håndværkerne for det byggeri, der kommer til at huse BESTSELLER, når det står færdigt. Den sidste faktor leverede borgmesteren en humoristisk kommentar til.

– Forstil jer, at vi sætter reoler ind, paller med flyttekasser ind, så forstil jer, at det er små stykker tøj; t-shirts, bukser i – så skal vi være glade for, at det er et lager, og ikke en tøjbutik for, hvor ville det tage lang tid at komme igennem, hvis jeg havde Fru Wrist med, hvis hun skulle røre ved alle stykker tøj, sagde borgmesteren med et smil.

Steen Wrist (S) taler ved rejsegildet. Foto: AVISEN

Han glædede sig også over at se DanmarkC-området blomstre at se de gode fortællinger med erhvervsjordssalg og se det multimodale kryds (Anvendelse og sammenspil mellem flere transportformer, eksempelvis: Vej, togbane, lufthavn og søveje red.) spille så godt sammen i området. Borgmesteren slog også fast, at man kan kalde det for Danmarks bedste erhvervsområde.

– Vi kan godt kalde det et sandt byggeboom for Fredericia. Det slår en tyk streg under den optimisme, som er i området og kommunen i disse år. Alt tyder på, på trods af, hvad der sker ude i verden, så fortsætter rejsen, fordi virksomheder flytter til og borgere slår rod i kommunen, sagde Steen Wrist, der også glædede sig over det grønne aspekt ved bygningen, der leverer mere strøm via solceller end, der skal bruges.

Wrist: Fredericia kan ses fra månen

– Fredericia hviler på en stolt fortid om en konges drøm om skabe en ny hovedstad. Hovedstad blev vi ikke, men vi fik en central plads i hjertet af Danmark, hvor infrastrukturen er med til at binde os sammen med resten af Europa. Med byggeriet i Taulov sender i et signal, der kan ses helt fra månen, sagde borgmesteren og sluttede af med at rose samarbejdspartnerne.

Og så var der pølser. Foto: AVISEN
Se alle taler i indslaget her.