Når Fredericia Håndboldklub søndag klokken 16:00 løber på banen mod Mors-Thy Håndbold til den sidste slutspilskamp, bliver det den sidste med Jesper Houmark som cheftræner. Houmark tror ikke, at han vil blive berørt, men er indstillet på at geare ned, i hvert fald for den kommende periode, hvor han vil have fokus på at få livet med to små børn til at hænge sammen.

En æra er snart forbi. Jesper Houmark kom til FHK i sommeren 2016, hvor han i den første sæson dannede trænerduo med Ole Bruun Andersen. Efter den første sæson kom Ole Damgaard til som assistenttræner, og indtil sommeren 2021 udgjorde Houmark og Damgaard FHK’s trænerteam. I denne sæson har assistenten været Lasse Folkmann, men nu er det ved at være slut.

– Det har været en fantastisk rejse, både personligt og med klubben og holdet og de fantastiske mennesker, der har været en del af det, siger Houmark.

Oplevelserne har været mange, og for den snart afgående cheftræner er det svært at fremhæve en enkelt oplevelse frem for den anden. Han fremhæver derfor flere højdepunkter fra tiden som cheftræner i Fredericia Håndboldklub.

– Den første 1. divisionskamp på udebane mod SUS Nyborg husker jeg tydeligt. Der skulle vi i gang som nyoprykker, og vi skulle overleve i den første sæson. I den efterfølgende sæson var vi stort bagud mod Frederikshavn på hjemmebane. Det begyndte pludselig at regne ind i hallen, og kampen blev afbrudt, og vi spillede derfor færdig i hal 2, og endte med at få uafgjort. Det var en sjov oplevelse, husker Jesper Houmark og fortsætter:

– Da vi indviede den renoverede hal mod HEI, var også stort, og jeg glemmer heller ikke, da vi rykkede op i Ajax. Kampen mod Tønder i oprykningssæsonen var også fed. Vi vandt på en snu detalje, som vi havde arbejdet med i en syv mod seks-kombination. Den første ligakamp mod GOG, hvor vi vandt, er også speciel, og godt nok var der ingen tilskuere, men udekampen mod BSH i sidste sæson, hvor vi på et tidspunkt førte med ti mål, er noget jeg er stolt af. Der viste vi for alvor, at vi er kommet for at lege med. Generelt har vi også haft nogle fede kampe mod Kolding, som vi har vundet, og så vil jeg gerne fremhæve den her sæson generelt, hvor vi i grundspillet har spillet godt og stabilt.

adp-as.dk

Nu siger Jesper Houmark stop som cheftræner i seniorregi, men han vil ikke udelukke, at han en gang ude i fremtiden igen er at finde på sidelinjen som manden med ansvaret.

– Lige nu har jeg haft behov for at få mit liv til at hænge sammen så jeg ikke arbejder 20 ud af 24 timer i døgnet. Der er mange opgaver, udover at være træner. Da jeg startede i FHK var det med 2-3 træninger i ugen, og vi er oppe på otte træninger nu og så er der kampe også. Jeg har brug for at trække stikket lidt, og jeg har også to små børn, som jeg gerne vil være der for. Så må tiden vise, om jeg bliver cheftræner igen, siger Houmark.

Til gengæld glæder den snart afgående cheftræner sig over, at han fortsat i fremtiden er en del af FHK.

– Det er jeg utrolig glad for. Man skal ikke undervurdere, at jeg holder meget af klubben og den her rejse vi har være på. Jeg har fået klubben ind under huden. Jeg ser frem til de nye arbejdsopgaver, der kommer, siger han og kommer ind på rollen, der venter ham:

– Jeg skal assistere Gudmundur Gudmundsson, og være med omkring udviklingen af vores talenter på U19-holdet. Jeg bliver en slags transitionstræner, der skal lette årgangen fra ungdom til senior, hvor spillerne forhåbentligt kan rykke sig. Der er Jakob Mikkelsen et eksempel på en spiller, som vi har haft, der har taget steppet fra ungdomsspiller til at være en spiller, der spiller i udlandet.

Før Houmark startede i FHK havde han i en lang årrække stået i spidsen for de ældste ungdomsårgange. Jobbet i Fredericia var det første af seniorjob han havde, men han føler ikke, at det har været problematisk at gå fra at skulle udvikle spillere til at være træner for et seniorhold, hvor det er mere resultatorienteret.

– Jeg kan altid godt kunnet lide at vinde. Det har været naturligt. Vi har hele tiden vidst, at hvis vi skal flytte os, så skal vi udvikle os. Hvis vi ikke havde flyttet os i en professionel retning, så tror jeg ikke, at så mange spillere, der har været med fra 1. division til liga, havde været her stadig. Der er kæmpe skridt fra 1. division til liga, og det så vi selv, da vi mødte Odder i pokalen, siger Jesper Houmark.

En af de nuværende spillere, som Houmark har været med til at udvikle, er Jakob Frederiksen. Han har i tidligere sæsoner været lidt anden violin, men i denne sæson har han slået sit navn fast i ligaen.

– Han er en intelligent spiller, der i denne sæson er gået all-in på håndbold og har rykket sig. Han har en god hjerne og et stort overblik. Han er ikke ham, der står nede i hjørnet, og laver ti mål, men han laver assists og finder huller. Han kan nogle ting, som han har udviklet, og det har han haft frihed til, forklarer Jesper Houmark.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia

Det sidste, der venter for Jesper Houmark i sin tid som cheftræner i FHK, er en sidste kamp mod Mors-Thy. Spørgsmålet er, hvordan han reagerer på det, når det er slut.

– Det ved jeg ikke. Jeg tror, jeg stadig tænker, jeg er en del af trænerteamet. Det er bare ikke mig, der skal lave de praktiske ting og det hele spiller. Der er ting, der bliver anderledes, da andre tænker noget andet, og det glæder jeg mig til at være en del af, slutter Jesper Houmark.