I næste uge dropper Netto at trykke og omdele 1,3 millioner tilbudsaviser. Det sker, fordi Netto vil afprøve andre kanaler end tilbudsavisen, og fordi danskerne er blevet mere digitale, samtidig er der et klima- og bæredygtighedsaspekt at tænke på.
I takt med, at kunderne bliver mere og mere digitale i forhold til, hvor de finder tilbud, shopper, betaler og så videre, taler man i Netto tit om, hvor meget den fysiske tilbudsavis reelt betyder, men virksomheden har ikke prøvet grænserne af på denne måde før. Eksperimentet sker selvfølgelig også i lyset af, at tilbudsaviserne ikke er særligt klimavenlige, og at prisen på at trykke og distribuere dem er høj og stigende.
I næste uge vil man kunne finde lige så stærke tilbud i Netto som altid. Men 1,3 millioner husstande vil altså kun modtage en flyer, som forklarer manglen på tilbudsavisen. Kun NejTak+ kunder vil modtage avisen, mens alle andre må kigge i vores app, på nettet eller samle den op i den lokale butik.

– Jeg har tidligere sagt, at hverken vi eller kunderne vil undvære den trykte tilbudsavis – det får vi måske et mere nuanceret syn på i næste uge, fortæller direktør i Netto, Michael Løve indledningsvist og uddyber:
– Grundlæggende vil jeg starte med at sige, at det ikke er nedslagtning af tilbudsavisen fra vores side. Det kan godt være, at det er et lidt gammeldags medie at bruge, men det er utroligt effektivt. Et andet aspekt er, at vi som branche har brug for medier vi er i en vis kontrol med, hvis vi ikke bare skal henvises til techgiganternes store markedsføringsmaskiner.
Et medie med dansk kontrol er vigtigt, men der kan være andre muligheder.
– Det er positivt, at vi har et stærkt medie som tilbudsavisen, som vi er i kontrol med, både hos os og hos vores konkurrenter. Når det er sagt, så er det klart, at det er mindre bæredygtigt at sende tilbuddene ud på papir uge efter uge. Det bliver også dyrere og dyrere, så det er klart, at vi er i gang med at opbygge nye kanaler til at være forbundet med vores kunder, siger Michael Løve.
Der er problemer med leveringen af tilbudsaviser lige nu pga. især manglen på arbejdskraft og det bekymrer direktøren.
– Det er et problem, at aviserne ikke altid når frem til kunderne. Jeg ved, at der er mangel på arbejdskraft, så det skaber selvfølgelig nogle udfordringer aktuelt. Dertil kommer at omkostningerne til tryk af aviserne og leveringen stiger. Alt sammen øger det vores fokus på at skabe ny kanaler som f.eks. vores kundeklub Netto+ og meget andet. Nu tester vi for alvor, hvordan vores andre kanaler virker uden en fysisk avis – lidt ligesom når man skal ud og prøve en ny bil af og ser hvad den kan trække.
Andre kæder er stoppet med tilbudsaviser permanent – og du får også opbakning fra dem i dit LinkedIN-opslag om jeres tiltag, hvad gør det af indtryk?
– Vi kan alle sammen godt se, hvor det bærer henad med den fysiske tilbudsavis, men vejen dertil er ikke indlysende. Først og fremmest, så er der stor forskel på at undlade at sende 1,3 millioner aviser ud én uge i Netto ift. at f.eks. DagligBrugsen dropper deres 4-siders tilbudsavis. For Netto spiller tilbudsavisen simpelthen en større rolle – på godt og ondt. Jeg ved nogen vil forbyde tilbudsaviser, men så langt vil jeg aldrig gå. Det er vigtigt, at vi har fungerende alternative kanaler til at kommunikere med kunderne på plads først.
I har de senere år lanceret flere bæredygtige og klimamæssige tiltag, er dette også sådan et?
– Hvis man vil være relevant for flertallet af kunderne, så er det et krav, at man tager et større og større ansvar for, at man belaste klimaet mindst muligt. Det er selvfølgelig et motiv, men helt grundlæggende, så er vi jo også bare almindelige mennesker, som er bekymret for udviklingen. Som Danmarks største dagligvarekæde har vi mulighed for – og pligt til – at påvirke tingene i en bedre retning. Vi har allerede gjort mange ting, og det her er også et skridt i den rigtige retning, fortæller direktøren.
Der er endvidere mange aktører i markedet, der går samme vej og det påvirker også.
– Det er klart, at når de andre store aktører i markedet inkl. os prøver ting af, så er det fordi, vi prøver at gøre det rigtige. Men vi skal finde en vej til det, som ikke ødelægger vores forretning og det skal denne test hjælpe med. Hvordan det virker ved vi mere om i næste uge, fortæller Løve og slutter:
– Store kæder som Netto er en relativ vigtig del af infrastrukturen, der gør det muligt at omdele aviser – det vil blive markant dyrere at omdele noget som helst, hvis vores og andres tilbudsaviser forsvinder. Det rammer også mindre aktører, som ikke er så digitalt stærke og det synes jeg faktisk er vigtigt at have med i overvejelserne.