Onsdag indkaldte udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye, til møde om en aftale med Rwanda. Torsdag kom det frem, at Storbritannien også har indgået en aftale med det afrikanske land.
– Vi skal sikre os, at den eneste måde at få asyl på i Storbritannien er en sikker og fredelig måde. Alt for mange ankommer i små både og forsøger ulovligt at komme ind i landet, lød det fra Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, på et pressemøde.
Boris Johnson forudser også, at andre lande vil følge i kølvandet på Storbritannien.
– Jeg tror, at det vil blive ny international standard at indgå partnerskab med Rwanda for at håndtere migrations-udfordringer, sagde Boris Johnson.
Danmark har indgået to aftaler med Rwanda
I 2021 var Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister, og Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister på besøg i Rwanda. Det kom efterfølgende frem, at de på deres besøg havde indgået to aftaler med Rwanda.
– Under de to ministres besøg blev Danmark og Rwanda enige om at indgå to samarbejdsaftaler, som udtrykker gensidig interesse i et tættere asyl- og migrationssamarbejde og om øgede politiske konsultationer om udviklingssamarbejde. Der er ikke tale om forpligtende aftaler, men de udgør en fælles ramme for det fremtidige samarbejde. De to regeringer vil bruge det næste stykke tid på at drøfte konkrete områder, hvor samarbejdet kan styrkes, skrev Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
– Danmark og Rwanda er nu enige om at offentliggøre begge samarbejdsaftaler, lød det fortsat.
Siden besøget sidste år har der været diplomatisk arbejde i gang – og nu indkalder Mattias Tesfaye altså Folketingets partier til møde.
I et skriftligt svar til TV2 skriver han blandt andet:
– Vores dialog med Rwandas regering omfatter en mekanisme for overførsel af asylansøgere og skal sikre en mere værdig tilgang end det kriminelle netværk af menneskesmuglere, der i dag præger migrationen over Middelhavet.
Udfordringerne med de indgåede aftaler er flere, blandt andet har både EU og Den Afrikanske Union har kritiseret de forhold flygtningene kan ende med at leve under.