DIF og Team Danmark gør status efter OL, der medaljemæssigt blev Danmarks bedste siden 1948.

3 guldmedaljer.
4 sølvmedaljer.
4 bronzemedaljer.

Sådan lyder den danske OL-medaljebundlinje efter 17 dages OL i Tokyo.

Der var store resultatforhåbninger til de danske OL-atleter, da danskerflyet lettede fra København mod den japanske hovedstad for omkring tre uger siden, men der var også stor usikkerhed om konkurrenceniveauet landene imellem efter en længere coronaperiode. Hvis blikket udelukkende rettes mod medaljeskamlen, så er danske OL-atleter over en bred kam kommet fornemt ud af coronaperioden og holder deres internationale niveau – med pil op.

”Vi har haft et forrygende flot dansk OL, hvor vi sprænger vores resultatmålsætning, og hvor vi med 11 OL-medaljer præsterer det næstbedste danske OL i næsten 75 år. Mange af vores allerstørste stjerner formår at indfri forventningerne og vinde metal til Danmark. Samtidig har der været plads til positive overraskelser og også enkelte skuffelser, hvilket både er charmen og den barske virkelighed i elitesport – især til OL. Meget kan ske, når OL-ringene kommer på brystet og den olympiske ild brænder,” siger den danske chef de mission fra DIF, Søren Simonsen, kort efter banecykelrytter Amalie Didriksen lukkede den danske OL-deltagelse i Tokyo med en fornem fjerdeplads i omnium.

DIF, Team Danmark og de olympiske specialforbund kigger ikke kun på medaljeregnskabet, når de sportslige præstationer evalueres i detaljer efter OL. Personlige rekorder, top-8 placeringer og de berømte marginaler er væsentlige nuancer at få med for at tegne det store resultatbillede.

”Elitesport handler om de berømte små marginaler, og vi kan se, at mange af de investeringer og initiativer, som forbundene og Team Danmark foretager i fællesskab, er rigtige og hjælper atleterne helt op på højeste niveau. Flere atleter lavede top-8 placeringer, som vidner om, at der ikke skal mange marginaler til, før de kan kæmpe med om OL-medaljerne i 2024. De nuancer er værd at tage med, når OL evalueres med de danske briller på næsen,” siger Lars Balle Christensen, der er er sportsdirektør i Team Danmark.

Medaljemålsætningen inden legene lød på 8-10 medaljer og med 11 medaljer blev den mere end indfriet. Men det er ikke kun antallet af medaljer, der glæder den danske chef de mission:

”Mange lande satser hele butikken på få sportsgrene. Det gør vi ikke i Danmark, hvilket tydeligt ses på vores medaljehøst. Danmark endte med 11 medaljer, og de blev vundet i otte sportsgrene. Det er uhørt, at vi formår at være konkurrencedygtige i så mange forskellige sportsgrene, når vi sammenligner os med lande af samme størrelse som os,” siger Søren Simonsen.

Lars Balle Christensen fra Team Danmark fortsætter:

”Inden legene meldte vi ud, at vi forventede, at de danske OL-medaljer skulle vindes i cykling, håndbold, sejlsport, kajak, badminton, svømning, ridning, roning og skydning. Vores analyser holdt stik, og vi ramte næsten ’bulls eye’. Den store mangfoldighed i medaljerne kan vi være stolte af og indfrielsen af målsætningerne viser, at vi et langt stykke hen ad vejen arbejder på den rigtige måde, og at dansk eliteidræt er i topform – godt ført an af dygtige trænere, ledere og et solidt talentarbejde i forbundene, som hele tiden skaber nye OL-stjerner.”

Hvis vi udelukkende kigger på medaljetabellen og sammenligner Danmark med andre lande med under 10 millioner indbyggere, så ligger Danmark på en fornem fjerdeplads.

”Mange lande poster væsentlig større summer i eliteidræt end Danmark. Vi formår at få meget ud af lidt. Det viser dette OL, hvor vi ender på en fjerdeplads, når vi udelukkende kigger på antal OL-medaljer og sammenligner os med lande med nogenlunde samme størrelse som os. Det kan vi i Team Danmark, DIF og i specialforbundene være enormt stolte over,” slutter Lars Balle Christensen