Venstre er officielt set endnu partiet, der leverer Danmarks svar på en borgerlig statsminister, men på Christiansborg og i politiske kredse debatteres der ivrigt om, Jakob Ellemann-Jensen kan løfte arven efter den tidligere statsminister, Lars Løkke Rasmussen, der er gået solo med sit projekt: Moderaterne.

Store navne har forladt Venstre på dramatisk vis. Der er blevet smækket med dørene, og timevis af læsestof, radioudsendelser og tv-indslag har omhandlet de store navne, som går tilbage til Fogh-Rasmussen-tiden, hvor Venstre for alvor trak store stemmeprocenter hjem på valgaftenerne. Lars Løkke Rasmussen er væk, forhenværende minister og næstformand, Inger Støjberg det samme.

Derudover har Britt Bager og Marcus Knuth også skiftet politisk kurs. De er blevet en del af Det Konservative Folkeparti. Endvidere er Kristian Jensen færdig på Christiansborg, da han er blevet Danmarks udsendte i det udenrigspolitiske samarbejde. Dertil har Bertel Haarder offentliggjort, at han ikke genopstiller til kommende valg, og nu har Tommy Ahlers valgt at stoppe i dansk politik. Chefredaktør for AVISEN, Andreas Dyhrberg Andressen ser et Venstre i krise på Christiansborg.

– Der er ingen tvivl om, at Venstres ledelsen har forsøgt at dæmme op for uroen i partiet. Man har de seneste mange år fornemmet, at der lå noget, hvilket også endte i formandsopgør, dramatiske timer, nætter og i sidste ende førte til, at Jakob Ellemann-Jensen overtog ledelsen af partiet, siger han.

– Men det har ikke givet den ro, man normalt ser, når noget lander. Venstre lider i øjeblikket af kandidat- og vælgerflugt fra de helt store navne i partiet. Fremtrædende politiske skikkelser er en mangelvare, og ser man på partiets tal i meningsmålingerne, så lurer katastrofen forude, uddyber Andreassen.

Tommy Ahlers er seneste V-politiker, der trækker sig. Han forsøgte at gøre det roligt, men i stedet endte det med en større debat om, hvad politik, demokrati og processer er.

– Tommy Ahlers blev hurtig en stjerne i befolkningen. Erhvervsmanden blev hentet ind i 2018, da Løkke manglede en minister. Mange havde set den smilende og venlige Ahlers i løvernes hule, og i erhvervskredse var han kendt som en mand, der eksekverer med omtanke og blik for en god handel. I befolkningen tiltrak han også de unge vælgere, men også moderne kosmopolitiske storbyvælgere. Det er et stort tab for Venstre, at han er væk, siger chefredaktøren.

Til trods for at blå blok tabte folketingsvalget i 2019, så fik Ahlers et godt personligt valg. Han blev valgets 5. største stemmesluger, idet han fik 26.420 personlige stemmer.

Ahlers havde et godt godt samarbejde med Jakob Ellemann-Jensen. Derfor er det et stort tab for oppositionspartiet, som i forvejen har mistet en del politikere. Tabet af Ahlers kan få store konsekvenser for Ellemann-Jensen, mener Andreassen.

– Tommy Ahlers må vurderes som det hårdeste slag for Ellemann-Jensen, da Tommy Ahlers blev anset som det friske pust og den nyfundne energi, der kunne genrejse partiets hos vælgerne i fællesskab med Ellemann-Jensen. Når man mister politiske profiler, kræver det også, at andre medlemmer i partiet markerer sig aktivt. Det rejser et spørgsmål om, hvorvidt Venstre har nogle politikere, som er klar til at påtage sig et større ansvar. Lige nu er den mest aktive politikere Venstre EU-parlamentariker Morten Løkkegaard, og det er sjældent, at EU er stedet, hvor stemmerne høstes nationalt, siger Andreas Dyhrberg Andreassen.

Lige nu er partiet syv profiler fattigere siden det seneste valg, og det kan blive dyrt for partiet, hvis de ikke finder nogle talerør, som kan appellere til den brede befolkning. Partiet er nemlig ved at genfinde sig politisk, hvor Ellemann-Jensens ideer og visioner er blevet klargjorte over for den danske befolkning. Lige nu mangler han blot profiler, som i fællesskab med ham kan formulere deres politiske planer.

Der skal sikre personlige stemmer, og her er Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen de oplagte kandidater til at stå for denne opgave. De anses for at være dygtige politikere, men deres største udfordring er, at de har svært ved at fremstå som appellerende politikere. De mangler charme og karisma, som eksempelvis Tommy Ahlers og Inger Støjberg var garanter for, siger Andreassen.


Venstre står i en situation, hvor der skal etableres et stærkt politisk hold med en stemme, der trænger igennem mængden, hvor også den konservative Søren Pape Poulsen lugter 80ernes storhedstid.