26-årig Emma Kasten er blomsterdekoratørelev hos Gardenia Blomster i Fredericia. Hun har været på studietur til Aalsmeer Flower Auction, der ligger i Holland. Det er en auktion med en over 100 år lang historik, men grundet den globale udvikling, kan auktionen risikere at lukke, hvilket i blomsterbranchen er en “skræmmende tanke”, ifølge Emma.

Emma Kasten er færdigudlært elev til september, og at hun startede på uddannelsen er ikke noget hun har fortrudt, da interessen for blomster stammer for mange år tilbage.

 – Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg altid har elsket blomster og vokset op med det hjemme ved mine forældre. Jeg så muligheden for at starte her, da Gardenia søgte en elev. Jeg har læst biologi og engelsk på universitet, men jeg var nødt til at lave noget med hænderne i stedet for, siger hun.

Som elev er det er det vidt forskelligt, hvad man bliver kastet ud i alt efter, hvilken læreplads man har. For Emmas vedkommende er hun blevet kastet ud i det med egne ord, og har fået lov til at lave en masse, selvom i gåseøjne er elev.

– Gardenia har været en fed læreplads. Hvis man hører de andre, så får man lov til at lave noget her og ikke bare fejer og vasker vaser. Man får lov til at prøve tingene af inden, at man skal på skole og lære det, siger Emma Kasten, der har fremtiden på plads efter endt læretid:

– Jeg er så heldig, at jeg bliver ansat her. Det er ligesom når man får kørekort. Det er først, når man har kortet, at man falder helt ind i det, så det glæder jeg mig til, siger hun.

I en blomsterforretning som Gardenia er der et væld af forskellige opgaver, og det falder i Emmas smag så hverdagen ikke er ens.

– Det er noget nyt vi laver hver dag. Det sjoveste er at lave noget, hvor man har tid til at lege med blomsterne som en brudebuket, fortæller Emma.

Netop det at lave buketter eller lignende til mærkedage er noget specielt, da det betyder noget ekstra for kunden.

– Det kan være både kistepynt eller en brud, da et betyder meget for dem. Det er dejligt at kunne gøre sig umage med sådan noget, siger Emma.

Forude venter mors dag, og der har Emma en klar holdning.

– Mor bliver altid glad for blomster, uanset hvilke det er, men her har vi også smykker, planter og andre spændende ting. Vi kan være kreative alt efter, hvad man er til, så jeg synes, at man skal komme forbi og se hvilke muligheder vi har, forklarer Gardenia Blomsters elev.

Spændende studietur

Emma Kasten har været på studietur i Holland, som er blomsternes paradis. Nærmere betegnet besøgte hun Aalsmeer Flower Auction, der er verdensstørste blomsterauktion. Målt i fodaftryk afholdes det i den fjerde største bygning i verden med sine 518.000 kvadratmeter, men snart kan det være slut med inspiration sådan et sted som på den store auktion, da blomsterbutikker blandt andet er begyndt at handle anderledes ind.

– Vi var på studietur dernede, fordi vores blomster køber vi i Holland. Vi var nede og se det. Hollænderne har en særlig kærlighed til blomsterne. Det er helt vildt så stort det er, men de fortalte, at verden er begyndt at blive mere bæredygtig og blomsterhandlerne er begyndt at købe direkte fra gartnerier. Derfor kan auktionerne risikere at lukke om nogle år, da tendensen peger på, at blomster bliver købt direkte fra gartnerierne. Det er noget, der er 100 år gammelt, der er ved at blive outdated, og det er lidt skræmmende. Det er en ny måde at gøre tingene på, men det giver også mange plusser at købe blomsterne direkte hos gartneriet, slutter Emma Kasten.

Om blomsterdekoratørudannelsen:

Uddannelsen består af et grundforløb, der er fælles for alle specialer og varer op til 40 uger, og et hovedforløb. Praktikken er på to år inkl. 15 skoleuger. 

På grundforløbet bliver eleven undervist i grundfag og det uddannelsesspecifike fag. Grundforløbet er 40 uger for elever der kommer fra 9/10. klasse og 20 uger eller kortere for andre elever. For at komme i gang med hovedforløbet skal eleven leve op til overgangskravene.

På hovedforløbet foregår undervisningen primært i virksomheden, hvor eleven er under oplæring. Praktikken varer 2 år inklusiv 15 skoleuger (inklusiv fagprøven), hvor eleven deltager i undervisningen i specialefag på handelsskolen. For specialet blomsterdekoratør består skoleundervisningen af et specialefag. Oplæringen i praktikperioden foregår efter en praktikplan som virksomhed og elev gennemgår.

Uddannelsen afsluttes med en fagprøve, som eleven gennemfører inden for de sidste seks måneder af praktiktiden. Der er afstat en skoleuge til det. Fagprøven skal bestås.