Jacob er en ægte fæstningsdreng – født på Fredericia Sygehus, stolt medforfatter til FC Fredericias slagsang ”Rød i Sort” og sanger i det forgangne Fredericianske funk-rock band Poseidon. Han har da næsten også altid boet i Fredericia, kun afbrudt af et ophold i Israel og en afstikker til Sjælland, da han var gardehusar.

Mødet med Michael Hansen og teater

Jacobs første teateroptræden var på VUC i Erritsø, hvor Teater Malstrøms kunstneriske leder Michael Hansen, der gik bort i starten af 2021, underviste i formidling og drama. Michael overbeviste dengang Jacob om at spille med i skolens revy i 2004-2005.

De følgende fem år var Jacob med i improgruppen G-punktet, som optrådte med improcomedy og teatersport, og det førte Jacob til at deltage i DM i teatersport to gange.

Samarbejdet med Michael Hansen blev efterfølgende fornyet i Kolding, hvor Jacob blev serveringsskuespiller på Dronning Dorothea Teatret, ofte iklædt sygeplejerskekostume, og han turnerede som zombie i en stribe ”Zombieruns” i seks byer i Trekantområdet. Jacob var også skuespiller og sanger i ”Shine” i 2015, som var en forestilling, som Michael Hansen skrev og instruerede, om FNs handikapkonvention.

Med fra Malstrøms spæde start

Da Malstrøm opsatte sin allerførste forestilling ’Kvindernes Hævn’ i 2016 var Jacob med som roadie og som motivator overfor skuespillerne, og Jacob sad i teatrets bestyrelse de første to år. Han var også at finde på scenen som henholdsvis performer og skuespiller i Malstrøms ’Kabaret Bowie’ og ’Dan Turèll’ forestillinger – i sidstnævnte have Jacob den længste monolog i Malstrøms historie på hele ti et halvt minut. I 2018 blev Jacob instruktørassistent for Michael på Teater Malstrøms første Burlesque-show. Jacob fortæller:

– Jeg har et blødt hjerte for Malstrøm, da jeg har været med fra starten, og jeg elsker den stemning og det fællesskab, der er på teatret, som jo er baseret på frivilligt arbejde. Efter et par år væk, er det fantastisk at være tilbage på Malstrøm. Det er som at komme hjem, og det er en dejlig følelse. Det er fantastiske mennesker, der står bag, og nogle dejlige rammer, hvor jeg har fået lov at stråle.

Vejen til Dracula

Dracula-forestillingen blev ramt af coronanedlukning og skulle oprindeligt have spillet i efteråret 2020. Udskydelsen med ét år har betydet lidt udskiftning på holdet, men der er ti af de oprindelige skuespillere med, når forestillingen får premiere. Jacob blev inviteret til audition på rollen som Dracula, da rollen blev ledig i foråret 2021. Han uddyber om forløbet:

– Der har været en del catch-up arbejde, da de andre skuespillere havde været i gang længe. Der er mange dygtige og erfarne skuespillere med i alle aldre, og det kræver, at jeg formår at vise noget, så jeg har følt et positivt pres for at kun give et godt modspil til de andre. En titelrolle lægger også et ekstra pres, da alle har en idé om, hvordan Dracula skal være, så der er også lidt ærefrygt overfor at skulle spille rollen.

For Jacob er det første gang på en teaterscene med en anden instruktør end Michael, så bekendtskabet med instruktør Christina Lindbæk har været spændende. Jacob forklarer:

– Det har være en tryg oplevelse med Christina for hun giver nogle klare rammer at arbejde med. Men hun udfordrer mig også, da den Dracula, jeg skal spille, ikke kun skal besidde en farlighed og en uforudsigelighed, der gør ham uhyggelig – han skal samtidig være forførende og dragende. Den mere sensuelle del skal jeg arbejde hårdere med.

De sidste forberedelser

Efter at været dramalærer på den kreative skole i 2017-2018 spiller Jacob nu overfor to af sine tidligere elever, Daniel Stoof Jensen og Julie Helene Munk-Christensen, der spiller Igor og Lucy i stykket. Jacob bemærker, at det er lidt specielt, og han er imponeret over, hvor dygtige, de er blevet i den mellemliggende periode.

Holdet er ved at være klar til gennemspilninger, og man kan løbende følge forberedelserne ved at følge med på Facebook og Instagram.

Man kan opleve Jacob allerede før premieren i gågaderne og i en stand ved Rådhuspladsen i Fredericia d. 3 september til ”By Night”, hvor nogle af skuespillerne og de aktive på Malstrøm vil være at finde, og hvor det vil være muligt at vinde billetter til forestillingen.

Ellers er Jacob aktuel som skuespiller i et radiodrama, hvor han spiller boss i Københavnske underverden i ”Fortælling fra Stenbroen”. Den sæson, Jacob spiller med i, bliver snart lagt ud som podcast.

Jacob ser frem til at spille med i flere forestillinger på Malstrøm, måske allerede i 2022, hvis han kommer igennem nåleøjet, og ellers er der nogle konferencier-roller under opsejling.

Men først venter Dracula, der spiller fra 16. september til 24. oktober.

Jacob Nissen opsummerer:

– Det er et hårdt forløb, så jeg ser frem til at kunne sove, om ikke andet så i kisten. Men der venter publikum en visuel fortælling med smukke historiske kostumer og lækker dans. Stykket er dystert, det er klart, men der er bestemt også humor. Michael ville have nok have kaldt det ’inciterende og et sansesus’.

Jacob slutter med at opfordre til at støtte op om det lokale kulturliv og de mange frivillige kræfter på Malstrøm, særligt efter coronanedlukningerne.

Fakta

”Dracula – Blod er livet” spiller fra 16. september til 24. oktober i Det Bruunske Pakhus i Fredericia, torsdag-søndag kl. 19.30.

Billetter kan købes på billetten.dk, og ellers kan man være heldig at vinde billetter til ”By Night” d. 3 september.