Lørdag den 11. juni klokken 11.11 kunne Frederik Den III’s Laug løfte sløret for Årets Fredericianer på Landsoldatpladsen i Fredericia. Der var som altid spænding til det sidste om, hvem der løber med den eftertragtede titel. Vinderen giver genlyd havde lauget på forhånd briefet pressen om. I 2021 var det den landskendte komiker, Melvin Kakooza, der løb med titlen.

Hvert år udpeger og udnævner Frederik Den III’s Laug en person i Fredericia, som i særlig grad har gjort sig bemærket og gjort en forskel for byen. Men denne gang er der ikke bare tale om en person, men om et helt regiment.

Vinderen blev præsenteret af Fredericia Den III’s Laugs selvbestaltede formand, Michael Kristensen. Han kunne overrække den hædersfyldte pris til 7.Regiments Musikkorps i Fredericia.

Regimentet er et genetableret korps med baggrund i den historiske musikalske tradition i Fredericia. Baggrunden for genetableringen er at genskabe det historiske musikkorps, som glædede indbyggerne og gav musik i Fredericia fra 1880 til 1932, hvor korpset blev opløst, da hæren afskaffede flere af musikkorpsene i Danmark. 7. Regiments Musikkorps skal være en fast del af Fredericia, som det var i årene, da det sidst eksisterede med tilknytning til Fredericia. Korpset deltager i arrangementer i Fredericia og omegn, og underholder ved lejligheder, som de historiske festlighederne 5. og 6. juli i Fredericia. Korpset kan også bruges til lejligheder til historiske fortællinger og spille til specielle begivenheder, hvor man ønsker lokalhistoriske uniformer.

Og det har korpset bevist. Den 29. marts i år, præcis 90 år efter 7. Regiments Musikkorps’ sidste koncert, afholdt det genetablerede 7. Regiments Musikkorps afsløringskoncert, hvor musikkorpsets nye uniformer blev vist frem i en fyldt garnisonskirke, Sct. Michaelis Kirke. På programmet var et afvekslende program, med temaet krig og historie, som gav publikum alt fra Riberhus March, som det oprindelige 7. Regiments Musikkorps spillede til deres sidste koncert i 1932, over i titelmelodierne fra tv-serierne 1864 og Band of Brothers, videre til Dronning Margrethe II’s Parademarch og alsang. Koncerten blev naturligvis afsluttet med et ekstranummer, Fredericia Sejrsreveille.

– Det er unikt og ind i hjertet af Fredericias dna, at korpset har set dagens lys igen. Det vil gøre en stor forskel på flere fronter. Både i forhold til Fredericias musikalske fortælling, men også i historiebøgerne, når korpset præsenterer sange fra historiske tider og nyfortolkninger i det historiske lys, som Fredericia er kendt for. Derfor var det også naturligt for os i lauget at tildele netop regimentet årets pris, siger Michael Kristensen.